Beyaz Altın ile Sarı Altın Arasındaki Fark

16-06-2022 15:19
Beyaz Altın ile Sarı Altın Arasındaki Fark

Beyaz Altın ile Sarı Altın Arasındaki Fark

 

Beyaz altınla sarı altın arasındaki fark aslında düğün,nişan gibi organizasyonlarınızın rengini seçmek için tamamen kişisel tercih diyebiliriz. Beyaz altın ile sarı altın arasındaki fark ve arasındaki bu savaş, sizin renk tercihinizden kaynaklanan bir durumdur.

Alyans yapımı aşamasında sarı altın veya beyaz altın arasındaki fark sadece kullanılan saf altın miktarının ve kullanılan alaşımdandır (metal). Beyaz altın genellikle nikel alaşım kullanılarak yapıldığı için, sarı altın gümüş olarak katkı maddesi kullanılır. Beyaz altın ve sarı altın, %58.3 saf altından ve geri kalanları alaşımlardan oluşmaktadır. Alaşım olarak iki renkte de çinko ve bakır kullanılır.

Düğün organizasyonlarında genellikle hediye olarak sarı altın kullanıldığı için en çok tercih edilen renk arasında bulunuyor.  Fakat alyans seçimlerinde genellikle beyaz altın sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak geleneklerini bozmak istemeyen kişiler sarı alyans olaraktan yaptırma şanslarına sahipler. Çoğunlukla sarı altın sürekli günlük yaşamımızda da sık sık rastlandığı için sıkıcı olmaya, standart olmaya başlıyor. Bu sebepten dolayı beyaz altına talep daha fazla olmuş oluyor.  Bazı insanlar ise daha düşük ayarda alıp sarı tonlarını da kullanmayı tercih ediyor.

Beyaz altın ve sarı altın arasındaki tercihin bir diğer nedeni ise, cilt tonuna dikkat edilmesi, elbise, yaşam tarzına uygun olarak dikkatli bir seçim yapabilmesi ve altın değerli bir maden olduğu için sık sık değiştirilmeyeceğinin altını çizmek istiyoruz. Örneğin, Mavi safir veya Mavi topaz gibi taşlar ile nişan yüzüğünü seçtiyseniz, mavi tonlarını daha iyi uyum sağlaması için beyaz altın (alyans, yüzük) tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Beyaz Altın İle Sarı Altın Arasındaki Dayanıklılık

Beyaz altınla sarı altın arasındaki dayanıklılık uzun zamandan beri söz konusu. Saf altın son derece yumuşak bir yapıya sahiptir. Mücevher haline gelmesi için gerekli alaşımlara ihtiyaç duyar. Beyaz altın genellikle 14 ayar, 18 ayar arasındadır. Sarı altın ise daha yüksek ayardadır. Bunu göz önünde bulundurarak kesin bir cevap olmamasına rağmen, beyaz altın sarı altından daha sert ve dayanıklıdır diyebiliriz.

Beyaz altın zamanla aşındıkça hafif sararacaktır. Sarı altınını beyaza çevirmek için platin kaplama yaptırabilirsiniz. Kısacası beyaz altın ile sarı altın arasındaki fark içerisindeki alaşımlar ve metallardan kaynaklanmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.