Mücevherlerinizi Bakım Zamanının Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

08-07-2022 19:06
Mücevherlerinizi Bakım Zamanının Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Çoğu zaman mücevherlerimizin ne zaman bakıma ihtiyacı olabileceğini bize söyleyen işaretleri gözden kaçırabiliriz. Bir mücevher düşmeden önce, bu işaretleri tespit etmenin basit yolları var.

Bakmanız gereken ilk şey ince veya kırık uçlardır. Uçlar sağlam ve yerinde olduğu sürece değerli taşlarınız güvende kalır. Uçlar yıprandığında, güç ve bütünlük de azalır. Bunu düzeltmek için yapabileceğimiz şey, metal eklemek ve değerli taşları doğru şekilde tutmak için sivri uçları yeniden şekillendirmektir.

Arayabileceğiniz bir başka işaret de gevşek taşların kendisidir. Büyük bir elmasın veya değerli taşın gevşek olup olmadığını kontrol etmek için, yüzüğü elinize hafifçe vurabilir ve bir mücevherin gevşek olduğunu belirten bir tıklama sesini yakından dinleyebilirsiniz. Ayrıca, yeterince yakından bakarsanız, küçük dönen taşları da tespit edebilirsiniz. Bu, uçların aşındığı veya eğildiği anlamına gelir. Basit bir sivri uçla yeniden devrilme veya sıkma, değerli taşlarınızın düşmesini önleyebilir. Mücevherinizin bir tamire ihtiyacı olup olmadığını anlamak için bazı ortak işaretler söz konusudur. Şimdi, gelin bu işaretleri hep birlikte inceleyelim.

Mücevherlerinizin Bakım Zamanı Geldi!

Hepimiz mücevherlerimizin mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını istiyoruz. Bunu sağlamanın büyük bir kısmı, güvenilir bir onarım uzmanı bulmak ve ihtiyaç duyulduğunda mücevherlerinizi tamir ettirmektir. Teorik olarak, bu kulağa basit geliyor. Pratikte, profesyonel yardım almak için tam olarak ne zaman doğru zaman olduğunu bilmek biraz daha zordur.

Erken hasarı tespit etmenin anahtarı, mücevherlerinizi rutin olarak incelemeyi alışkanlık haline getirmektir. Bu şekilde, erken hasar belirtilerini belirleyebilir ve basit bir mücevher onarımının çok pahalı hale gelmesini önleyebilirsiniz.

Dört yaygın mücevher hasarı türünü ve dikkat edilmesi gereken uyarı işaretlerini inceleyeceğiz.

İnce Şaft

Şaft, genellikle bant olarak adlandırılan, parmağın etrafından geçen bir halkanın alt kısmıdır. En dayanıklı metal türleri bile zamanla aşınır ve sapın incelmesine ve hatta potansiyel olarak çatlamasına neden olur. Yüzüğün bu kısmı genellikle takılırken gizlendiğinden, hasar belirtilerinin gözden kaçması kolay olabilir. Yüzüğünüzü çıkarın ve bandı, özellikle de gövdenin en hızlı takılacağı avuç içine en yakın olan kısmı inceleyin. Bant daha ince görünmeye mi başladı? Görünür çatlaklar var mı? Kolay bükülür mü? Bunlardan herhangi biri veya tümü doğruysa, yüzüğü takmayı bırakmanın ve tamamen kırılmadan önce hasarı değerlendirmek için bir mücevher onarım uzmanına götürmenin zamanı gelmiş demektir.

Hasarlı Prong

Bir süveterin veya kabarık bir havludaki takılma, herhangi bir mücevher kullanıcısının aşina olduğu ve daha ciddi bir hasarın işareti olabilecek yaygın bir sıkıntıdır. Güzel olsa da, tırnak ayarları, ister yüzük, ister bileklik veya bir çift küpe olsun, rutin aşınma ve yıpranma için mıknatıs olabilir.

Uç hasarını kontrol etmenin en iyi yolu onlara dokunmaktır! Hasar görmemiş uçlar, yuvarlak bir üst kısımla daha kalındır, hasarlı uçlar ise düzleştirilmiş bir üst kısım ile daha ince hissedebilir. Özellikle bir mücevher parçasını yanlışlıkla sert bir yüzeyden düşürürseniz veya vurursanız, sivri uçlar bükülebilir. Ayarı dikkatlice inceleyerek ve uçların eşit aralıklı olup olmadığını kontrol ederek bükülmüş uçları kontrol edin. Bazı tırnaklar birbirine diğerlerinden daha yakın görünüyorsa, bir tırnak bükülmüş olabilir. İşte o zaman onarım uzmanınıza yeniden eğilme, bükülme ya da sorun yaratan tırnağı değiştirme ve mücevherlerinizi tamir ettirme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz!

Hasarlı Taş

Sevdiğiniz bir yüzüğe veya bileziğe bakarsınız ve bir taşın eksik olduğunu fark edersiniz, sadece mekanın karanlık deliğini bırakırsınız. Taşı bulsanız da bulmasanız da, değerli bir mücevheri anlık olarak kaybetmenin şoku hemen unutulmayacak. Neyse ki, bir mücevher kristalinin tamamen düşmesini önlemek için atabileceğiniz adımlar var. Taşlar, hasarlı uçlardan yontma taşlara kadar çeşitli nedenlerle gevşer. Genellikle bu, rutin aşınmanın veya mücevherlerinizin keskin bir darbenin kurbanı olmasının sonucudur. Düzenli incelemeyle, genellikle gevşek bir taş kaybolmadan önce yakalayabilirsiniz. Taşı nazikçe incelemek için bir kürdan kullanmayı deneyin ve kıpırdatmadığını veya kıvrılıp dönmediğini kontrol edin. Öyleyse, mücevherlerinizi sabitleyene kadar veya taşı tamamen kaybetme ve basit bir sıkma işlemini tam bir yedek haline getirene kadar eşyayı takmayı bırakın.

Aşınmış Toka ve Zincir

En sağlam görünen zincirler bile hasara duyarlı olabilir. Bir dakika kolyeniz sıkıca boynunuzda ve sonra yerde. Suçlu, kopuk bir bağlantı veya hatalı bir toka olabilir. Diğer tüm takı türlerinde olduğu gibi, rutin inceleme, hasarın erken belirtilerini tespit etmenin anahtarıdır. Zaman zaman zincirinizi inceleyin ve kopmaya neden olabilecek zincirde hedeflenen aşınmayı gösterebilecek esneme veya renk değişikliği olup olmadığını kontrol edin. Benzer şekilde, kolyenizdeki veya bileziğinizdeki toka normalden daha fazla finiş gerektiriyorsa, inceleme için bir kuyumcuya götürene kadar parçayı emekli etme zamanı gelebilir. Bir zincir baklasının veya tokasının değiştirilmesi oldukça rutin bir onarımdır, ancak bu tamamen kırılıncaya kadar beklemeniz gerektiği anlamına gelmez. Bu, diğer alanlara zarar veren veya parçanın tamamen kaybolmasına neden olan ani bir düşüşe neden olabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.